NOS: Vuurlopen in Kuala Lumpur

640 427 Definest

De NOS publiceerde 4 mei 2015 een reportage over vuurlopen in Maleisië. Hierin wordt onder andere geschreven, dat mensen over vuur lopen als een stunt, of omdat ze geloven dat er bovennatuurlijke krachten zijn.

Voordat je verder leest, toch een paar vuurloop feitjes:
* Iedereen, die kan lopen, kan over vuur lopen.
* Vuurlopen heeft in wezen niets met geloofsovertuigingen te maken.
* Het oorspronkelijke principe van vuurlopen is heling.
* Traditioneel loopt niet iedereen over vuur.
* Vuurlopen wordt eeuwenlang en wereldwijd (behalve in Antartica) beoefend.
* Vuurlopen bestaat minstens 4000 jaar.

Bij deze de reportage van NOS in Beeld:

Vuurlopen in Kuala Lumpur

Het fenomeen over hete kolen lopen komt in verschillende culturen voor. Mensen doen het als een stunt, of omdat ze geloven dat er bovennatuurlijke krachten zijn.

In de Indiase cultuur is het een belangrijk onderdeel van de religieuze gelofte. Thimitihi heet dit, letterlijk vuurlopen. Volgelingen lopen op hete kolen om te vragen om de zegen van ‘Draupadi’, een personage uit een Indiaas epos. De Thimitihi is onderdeel van een ceremonie die 2,5 maand duurt.

Volgens de traditie kunnen mensen met een schoon geweten zonder problemen over het pad van zo’n drie meter hete kolen lopen. Slechte gelovigen zullen verbranden. Aan het einde van het pad staat een bad met heilige melk, waarin de deelnemers hun voeten mogen ‘blussen’. De meeste vuurlopers hebben uiteindelijk geen verwondingen.

De Thimithi-ceremonie ontstond in Zuid-India, maar heeft zich inmiddels verspreid. Tegenwoordig wordt de Thimitihi ook gevierd in Sri Lanka, Singapore, Mauritius, Zuid-Afrika en Maleisië. Een reportage laat foto’s zien van de ceremonie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
Klik hier voor de fotoreportage

Vragen of reageren?
Bel 036 5355388 of schrijf Ursula

Lees ook:
Vuurlopen verbindt
Vuur is de Hoogste Frequentie
Angst als Bron van Kracht